Házhoz szállítás: 10000 Ft-ig bruttó 990 Ft, 10000 és 20000 Ft között bruttó 790 Ft !
20 000 Ft-tól ingyenes szállítás!
healthmarket3@gmail.com
Házhoz szállítás: 1-5 munkanap, Magyarország teljes területén!
Iratkozzon fel, és nem marad le az akciókról!
Legyen viszonteladónk!

Vitaminhiány - ezek a tünetei

A vitaminok testünk számára nélkülözhetetlen szerves vegyületek. Csak viszonylag kis mennyiséget szükséges belőlük bevinnünk, de a hazai táplálkozási szokásoknak „köszönhetően” ez szinte sosem teljesül. A magyar lakosság döntő többsége legalább egy vitaminféléből kevesebbet fogyaszt naponta, mint amennyire szüksége lenne ahhoz, hogy egészségét megőrizze.

 

 

 

 

Az elégtelen vitaminbevitel legtöbbször nem akkora mértékű, hogy hiánybetegséget okozzon, de érezhetően rontja mind a gyerekek iskolai, mind a felnőttek munkahelyi teljesítményét. Gondoljunk csak a tavaszi fáradtságra, ami nem más, mint egyszerű vitaminhiány.

A-vitamin hiány

Mivel az A-vitamin zsírban oldódik, szervezetünk képes raktározni. Hiánytünetei a vízben oldható vitaminokénál ritkábban jelentkeznek, de elégtelen A-vitamin bevitelre utalhat a bőr szárazzá, érdessé válása, fogfejlődési és csontnövekedési zavarok, valamint az is, ha fogékonyabbá válunk egyes fertőzésekre.

D-vitamin hiány

A zsírban oldódó D-vitamin a kalcium és foszfor felszívódását segíti, mely közvetlen hatással van a csontképződésre. Hiánytünetei gyermekekben az angolkór, a felnőtteknél a csontlágyulás, továbbá a szervezet fogékonyabbá válik a fertőzésekre, és izomgörcsök jelentkezhetnek.

A- és D vitaminok >>

 

B-vitaminok hiánya

A vízoldékony B-vitamin család legfontosabb tagjai a B1-, B2-, B6- és a B12-vitamin. Fontos, hogy minden egyes nap elegendő mennyiséget fogyasszunk belőlük, különben az alábbi veszélyekkel kell számolnunk.

B1-vitamin hiány esetén gyakran tapasztalható étvágytalanság, valamint pszichiátriai és neurológiai tünetek. Súlyos vitaminhiányhoz vezethet az alkoholizmus, mivel az alkohol lebontásához nagy mennyiségű B-1 vitamin szükséges. Több B-1 vitaminra van szüksége azoknak is, akik túl sok cukrot fogyasztanak, erős dohányosok, vagy fogamzásgátlót szednek.

A B2-vitamin (riboflavin) fő feladata a sejtlégzés segítése. Ha hiány van belőle, bőr- és nyálkahártya gyulladások és idegrendszeri problémák jelentkeznek.

A B6-vitamin az aminosavak anyagcseréjéhez és a zsírok lebontásához nélkülözhetetlen. Hiánytünetei a faggyúképződéssel járó bőrtünetek, bőrgyulladás, ideggyulladás. Jelentkezhetnek epilepsziás görcsök, illetve ideggyengeség, álmatlanság, hajhullás és izomgyengeség is.

A B12-vitamin fő feladata az aminosavak fehérjékbe való beépülésének elősegítése. Ez a vitamin csak állati eredetű élelmiszerekben található meg, ezért vegetáriánusok – különösképpen a vegánok (semmiféle állati terméket nem fogyasztók) – esetében kiemelten fontos az étrendkiegészítők használata. B12-vitamin hiány esetén legjellemzőbb tünet a vészes vérszegénység, ezen kívül jelentkezhet nyálkahártya-gyulladás és idegrendszeri károsodás is.

B-vitaminok >>

 

C-vitamin hiány

A C-vitamin (aszkorbinsav) vízben oldódó vitamin, ebből kifolyólag naponta pótolnunk kell a felhasznált mennyiséget. A napi beviteli mennyiséget korábban 60-90 milligrammban maximalizálták, de ez csak arra elég, hogy megelőzzük a C-vitamin súlyos hiánybetegségének, a skorbutnak a kialakulását.

Szervezetünk egészséges működéséhez érdemes napi 1000-3000 mg C-vitamint fogyasztanunk, de ez a mennyiség intenzív sporttevékenység és egyes betegségek megléte esetén a többszörösére növelhető.

Hiánya esetén fog- és csontképződési zavar jelentkezhet, a sebgyógyulás ideje megnő, csökken a szervezet ellenálló képessége, és ínyvérzést is tapasztalhatunk.

C-vitaminok >>

 

E-vitamin hiány

Ebből a zsírban oldódó vitaminból általában nem szenvedünk hiányt, csak akkor, ha éhezni kényszerülünk. Ilyenkor  vérszegénység, meddőség és izomsorvadás következhet be, terhesség alatti hiányállapot után pedig számolnunk kell azzal, hogy a baba alacsony testsúllyal fog megszületni.

K-vitamin hiány

A K-vitamin szintén zsírban oldódik, hiányában vérzés alakulhat ki, mert ez az anyag a véralvadásban tölt be fontos szerepet, és az alvadási faktorok jelentős része is K-vitamin függő.

E- és K-vitaminok >>

Ügyeljünk a megfelelő mennyiségű vitamin bevitelére, mert súlyos betegségeket előzhetünk meg vele!

 

Cimkék: tudástár vitamin
" />