Házhoz szállítás: 10000 Ft-ig bruttó 990 Ft, 10000 és 20000 Ft között bruttó 790 Ft !
20 000 Ft-tól ingyenes szállítás!
+3620/581-5904
Házhoz szállítás: 1-5 munkanap, Magyarország teljes területén!
Rendelését személyesen is átveheti, telefonon értesítjük.
Iratkozzon fel, és nem marad le az akciókról!
Legyen viszonteladónk!

Befőzési és lekvárfőzési praktikák

Nyáron és ősszel szinte roskadoznak a fák a friss gyümölcstől. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy a termés nagyobb részét nem is bírjuk frissen megenni, érdemes gondolni a „nehezebb” időkre is, és eltenni télire.

 

 

 

 

A befőzés manapság újra divatos, és igazi reneszánszát éli. Sokan azt gondolják, hogy ez egy bonyolult és időigényes művelet – tévednek. Ezt a kis fáradságot bőven megéri, hogy a gyárival szemben pontosan tudni fogjuk, mit tartalmaz az általunk készített befőtt, lekvár vagy dzsem.

Melyek a legfontosabb befőzési irányelvek?

Először is gondosan válogassuk ki az ép gyümölcsöket. Tévhit az, hogy a sérült gyümölcs alkalmas befőzésre. Kizárólag érett, egészséges gyümölcsöt használjuk, mert akár egyetlen fonnyadt, romlott darab is tönkretehet mindent.

Alaposan mossuk ki a befőzéshez használt üvegeket, mert ellenkező esetben könnyen megromolhat bennük a befőtt vagy lekvár. Az üveget ne töröljük ki, csak hagyjuk lecsepegni.

Egyszerre csak kisebb adagot főzzünk. Minél több gyümölcsöt zsúfolunk össze, annál hosszabb lesz a főzési idő, ez pedig károsítja az értékes vitaminokat, és a finom lekvár, befőtt színe sem lesz az igazi.

Ha lekvárt főzünk, folyamatosan kevergessük, hogy le ne égjen, és megfelelően összekeveredjen a gyümölcs és az édesítőszer. Használjunk magasabb falú edényt, hogy a lekvár ne fusson ki, és a víz gyorsabban elpárologhasson a gyümölcsökből.

Édesítés és tartósítás

Korábban a kristálycukor volt a leggyakrabban használt édesítőszer, de szerencsére ma már vannak sokkal egészségesebb eszközök is. Kiváló megoldás lehet a xilit, eritrit és a fruktóz is. Ha természetes édesítőszereket használunk, mentesülünk a cukor egészségkárosító hatása alól, és jelentősen csökken az elhízás veszélye is.

A befőttek és lekvárok tartósítását dunsztolással végezzük. A frissen megtöltött, még forró üvegeket száraz, meleg helyre tesszük. Erre legalkalmasabb egy pokróccal leterített és kibélelt láda. Az üvegeket minimum 24 óráig, de a kihűlésig mindenképp hagyjuk a dunsztban.

A tartósításhoz pektint használjunk. 80 gramm Nature Cookta Special Pektin körülbelül 11-16 kilogramm gyümölcshöz elegendő. A felhasznált mennyiség függ személyes ízlésünktől, hogy milyen állagú finomságot is szeretnénk készíteni, valamint attól is, hogy milyen gyümölcs a nyersanyagunk hozzá.

Kapcsolódó termékek


Egészségmarket Fruktóz 1 kg

779 Ft/db

739 Ft/db


Egészségmarket Eritrit (Eritritol) 1 kg

1 699 Ft/kg

1 649 Ft/kg – 10 kg-tól